Genoeg

Ik heb een ambitie. Een vreemde vind ik zelf, maar hij laat me al jaren niet los.  Hoe dat zo gekomen is vertel ik later nog wel eens. Waar het om draait is dat ik het besef van ‘genoeg’ hip wil maken.

Genoeg vind ik een jaren-50 woord; keurig en met mate.  Een woord van spruitjeslucht en boenwas.  Maar over dát genoeg heb ik het eigenlijk niet. Wat ik bedoel is een ‘genoeg’ uit respect voor de beschikbaarheid van mens en middelen op deze aardkloot.

We leven ondertussen met 7 miljard mensen op deze aarde en dat aantal wordt steeds hoger. Een ongelofelijke hoeveelheid mensen die gezamenlijk steeds welvarender,rijker, gezonder, ouder en veeleisender worden. Met elkaar onttrekken we ondertussem jaarlijks meer uit de aarde dan dat het weer kan aanvullen. Met andere woorden we putten de aarde uit.

Knappe koppen hebben uitgerekend dat we in 2050 18 keer meer van de aarde halen dan dat het kan geven. Uitmelken heet zo iets.  En het lijkt alsof er maar een hele kleine groep mensen is die vindt dat we daar iets aan moeten doen.  Willen we op termijn nog een beetje leuk met elkaar hier rond lopen, dan is het toch echt tijd om anders met de aarde en alles wat het ons te bieden heeft om te springen.

Schoon water, voedsel,  fossiele brandstoffen; alles is schaars en zal in de komende jaren alleen maar schaarser worden. Omdat steeds meer mensen steeds minder beschikbare middelen moeten delen zoeken we naar steeds slimmere oplossingen voor deze  tekorten.  Gelukkig zijn er veel technologische ontwikkelingen die daar in bij dragen.

Ik wil hierin ook mee zoeken. Niet zozeer door slimmer te benutten, maar eerder door de almaar stijgende vraag te temperen. Ik streef ernaar dat we na gaan denken over de vraag ‘Wanneer heb ik genoeg’ In de breedste zin van de vraag.

In de wereld waarin ik leef sterven mensen van overvloed…Welvaart is onze grootste vijand.  En dat terwijl we weten dat we straks vreselijk veel tekort gaan komen. Wat zou er gebeuren als we bereid zijn om te temperen, als we overvloed ombuigen naar genoeg?

Wil jij hierover ook nadenken en meepraten, of bijdragen? Laat het me weten, dan kunnen we misschien samen optrekken,  want samen krijgen we meer voor elkaar!

april 2021
M D W D V Z Z
« Mrt    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930